Konstskolan firar 40 med evenemang under våren

Konstskolan i Örebro fyller 40 år. Skolan startades 1980 som en del av Studiefrämjandet av Mats Nilsson. 1999 blev skolan helt självständig. Idag drivs och ägs den av den ideella föreningen Örebro Konstskolas Vänner. 2001 blev Peter Ekström rektor för skolan.

Örebro Konstskola är en av ca 15 liknande skolor i Sverige som är klassade som Konst- och Kulturutbildningar och som får statligt bidrag. Föreningen som driver skolan får bidrag av Örebro kommun och Region Örebro län.

En hel rad saker kommer att hända under jubileumsåret. Det rullar igång redan nu i januari:

25 januari är det vernissage på utställningen Start på Örebro Konsthall. I den utställningen har 10 framgångsrika konstnärer som fick sin första start på Örebro Konstskola samlats. Deltagare är Eva Arnqvist, Johanna Billing, Anna Camner, Martin Jacobson, Johan Paalzow, Linda Persson, Viktor Rosdahl, Jonas Silfversten Bergman, Fredrik Söderberg och Marika Troili.

30 januari kommer det att vara Konstfrågesport på Örebro Konsthall under ledning av Peter Ekström.

5 februari kommer Peter Ekström att berätta om Örebro Konstskolas historia och framtid på Örebro Konsthall.

26 februari kommer Susanna Slöör (tidigare sekreterare för Konstakademien), Bo-Erik Gyberg (tidigare rektor för Stockholms Dramatiska Högskola) och Peter Ekström ha ett samtal om konstskolornas framtid i Sverige.

15 mars blir det Återvändarfest på Örebro Konstskola för alla gamla och nya elever, lärare och andra vänner på skolan.

10 april kommer Örebro Konstskolas lärare att ha vernissage på en utställning på Galleri Astley i Uttersberg. Deltagare blir Marja-leena Sillanpää, Ulf Lernhammar, Karin Johansson, Peter Ekström mfl.

15 maj blir det vernissage på Örebro Konstskolas sedvanliga elevutställning på Örebro Konsthall.

,