Futurum bygger förskolor i trä efter färdigt koncept

Att bygga förskolor enligt ett färdigt koncept, så kallade konceptförskolor, har visat sig vara både tids- och kostnadseffektivt. Detta har varit ett lyckat arbete för Futurum i Örebro, vilket framgår i en nypublicerad rapport som jämför sju kommuners arbete med konceptförskolor. För att minska klimatavtrycket och ligga i framkant med energi- och miljöarbete har Futurum dessutom nu valt att finslipa sitt koncept och bygga förskolor helt i trä.

Förenklat kan man säga att en koncept­förskola är en förskola ­som byggs utifrån ett redan på förväg genomtänkt koncept, det vill säga en av flera förskolor som byggs med en gemensam planlösning och funktion.

Idag finns 15 konceptförskolor uppförda av Futurum, med både fem- och tioavdelningsförskolor.

– Just nu undersöker vi även möjligheterna att bygga koncept med sex avdelningar för att möta behovet av förskoleplatser, säger Peter Mejstedt, projektledare på Futurum.

källa/ foto: Futurum