Snart invigs universitets “testhus” för innovation

Om några år är tanken att Örebro universitet ska bygga ett hus för entreprenörskap, samverkan och innovation: ORU Innovation Arena. Men redan i vår drar verksamheten i gång i två testbyggnader. Den första invigs i april med en workshop om framtidens hållbara studentliv.
– Vi kan bidra till samhället med den otroliga mängd kunskap som produceras inom universitetet, säger Camilla Nicander, verksamhetsansvarig för ORU Innovation Arena.

Idén bakom ORU Innovation Arena kommer från rektor Johan Schnürer, som under sin tid vid SLU i Uppsala var med och initierade en liknande verksamhet, Green Innovation Park.

Syftet är att bidra till att lösa samhällsutmaningar. När den kunskap som finns hos både studenter, forskare och utbildande personal får möta näringsliv och offentlig sektor hoppas man att det ska uppstå innovationer och idéer för hur man löser olika typer av problem. Dessa idéer ska sedan ge effekt i samhället och leda till en kunskapsbaserad samhällsutveckling, som det står formulerat i Örebro universitets vision.

– I det här första steget börjar vi med att samverka med dem vi har runt oss i Örebroregionen, men vi är ju ett nationellt och även internationellt universitet så det finns egentligen inga gränser. Det är behoven som styr. Det kan också handla om akademiska samarbeten, både mellan lärosäten men också tvärvetenskapligt inom Örebro universitet, säger Camilla Nicander, som är verksamhetsansvarig för ORU Innovation Arena.

källa: Örebro universitet

,