Surdegsbagaren Emanuel Eskilsson och kocken Niklas Edgren, båda från Kumla, har komponerat länets bästa matprodukt 2020. Fermenterad fullkornspasta gjord på lokala kulturspannmål och ägg gav dem segern i finalen för tävlingen Matverk som avgjordes på torsdagskvällen.
Produkten har tagits fram i samarbete med Berndt-Inge Johansson och Berga gård samt Think Happy Thoughts AB. Spannmålen kommer från Långgälla utanför Kumla och KRAV-äggen från Berga Gård. Tävlingen Matverk går ut på att skapa en ny matprodukt med lokal anknytning som är säljbar på marknaden där råvaruproducenter, förädlare och marknadsförare knyts samman. Länsstyrelsen i Örebro län arrangerar tävlingen.
-Vi måste äta mer närproducerad mat för klimatet, landsbygdsutvecklingen och för att få säkrare självförsörjningsgrad. Och framför allt för att det är gott! Vi är ett matlän som har alla förutsättningar, säger landshövding Maria Larsson, värd på Örebro Slott när tävlingen avgjordes.
källa: Länsstyrelsen Örebro län