Hemester-trend bra för Örebros turistnäringar

I dag presenterade SCB 2019 års gästnattstatistik. Evenemang, kongresser och sommarens stora ”hemester”-trend gav tydligt eko för Örebros del. Totalt noterades 759 539 gästnätter i Örebro kommun under 2019, en ökning med två procent mot föregående år. Framför allt är det svenska besökare som ökat, plus sju procent vilket motsvarar över 40 000 gästnätter.

– Sommarturismens stora dragare Gustavsvik har haft en fortsatt mycket bra utveckling. Evenemang är alltid viktiga och i år sticker Midnattssolsrallyt i juli ut. Dessutom ser vi precis som tidigare en tydlig ökning av sommarturismen de år som Open Art arrangeras, säger Björn Fransson på Örebrokompaniet.

-Men turismen i Örebro handlar inte bara om sommaren. Beläggningen har varit hög även övriga året, bland annat tack vare flera stora möten. Bland dem ger Socialdemokraternas och Miljöpartiets partikongresser tydligt genomslag i statistiken. Totalt har antalet sålda hotellrum ökat med 7,2 procent, nära dubbelt så mycket som riksgenomsnittets ökning.

Örebro har precis som Västerås, Linköping, Norrköping och Eskilstuna relativt stora ökningar från USA.

-Den här trenden har vi sett sedan 2017. Fler flyglinjer till Sverige, att Sverige upplevs som ett tryggt och säkert resmål och den starka dollarn är några av förklaringarna. Men ökningen kan även ha påverkats av trenden där vi i allt högre grad söker våra rötter. Här finns till och med ett begrepp, ”genealogy tourism” eller ”DNA tourism”, berättar Björn Fransson.