Bostadsrättspriserna i länet stiger tredje mest i landet

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län stigit med 5,1 procent medan villapriserna minskat med 0,9 procent. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Nu när bostadspriserna är stabila och oron för konjunkturen och räntehöjningar minskat vågar fler ta steget att flytta. Bostadsaffärerna går också snabbare – fler försäljningar sker redan innan ordinarie visning eftersom säljare och köpare har samma prisförväntningar och utbudet av bostäder är lågt. I storstäderna ser vi en trend mot säljarens marknad, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna stigit med 5,1 procent de senaste tre månaderna medan villapriserna visat på en nedgång med 0,9 procent. Det senaste året har priserna på bostadsrätter stigit med 14,2 procent medan villapriserna stigit med 7,1 procent.

– Stigande priser i kombination med tuffa kreditvillkor gör att många, framförallt unga och ensamhushåll, stängs ute från bostadsmarknaden. Det är därför av största vikt att få till politiska överenskommelser kring ändrade amorteringsregler och kraftigt sänkt flyttskatt för att fler ska kunna byta bostad efter behov, säger Marcus Svanberg.

källa: Svensk Mäklarstatistik/Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.