Spelar Beethovens musik på slottet – berättar historier om släkten Bernadotte

 – Det är i år 250 år sedan Ludwig van Beethoven föddes. Nu tycker jag det är dags att bjuda in honom till vårt slott, säger landshövding Maria Larsson.
Katarina Andreasson, violinist och förste konsertmästare i Svenska Kammarorkestern, står för Beethoven rent musikaliskt tillsammans med pianisten Peter Friis Johansson. Datumet är den 7 mars.
– Det blir Vårsonaten som är hans mest kända sonat. Men också något spännande och okänt som jag hittade i notaffär i Tyskland i somras ”Sex tyska danser” och ett rondo, berättar Katarina.

Slottsmusik är en ny företeelse på initiativ av landshövdingen och Katarina Andreasson som inleddes i höstas, med en blandning av musik, mat och historia. Det här är det andra evenemanget.

Antikvarie Mia Geijer står för historieberättandet:

­– Det blir en del om Jean Baptistes hustru Désirée som klev in i historien som fästmö till Napoleon, hur hennes syster blev drottningen av Spanien samt om hennes roll som förmedlare av politiska uppgifter under hennes exil i Paris. När det gäller Jean Baptiste kommer jag att berätta historien om den kungliga skinkan och om hans förtjusning i Eu de Cologne, snarare än om hjältedåd på slagfälten.”