Konst i blindo får årets tillgänglighetspris

Vid Kommunfullmäktige den 26 februari delades Örebro kommuns tillgänglighetspris 2019 ut till konstnärskollektivet Konst i blindo.

Konst i blindo tilldelas Tillgänglighetspriset för sin konst som beskriver hinder och utmaningar som man som människa kan möta i samhället. Det är fyra konstnärer som tillsammans bildar Konst i blindo: Cecilia Artemicia Ramstedt, Adele Karlsson, Camilla Högberg och Frida Ingha. I november visade de sina konstverk genom utställningen ”Ett mörker av ljus” i Wadköping, tillgängligt för alla.

– Tack! Det gläder oss mycket att bli uppmärksammade i vårt tillgänglighetsarbete i samband med vår konstutställning Ett mörker av ljus. Mörkret är det vi inte kan se, men för oss som är gravt syn- och hörselskadade kan mörkret bestå av bländade ljus och synbortfall. Ett mörker kan te sig på många olika sätt, även i form av känslor, okunskap, brist på tillgänglighet eller inte kunna vara delaktig i olika sammanhang, sa konstnärerna i sitt tacktal.

– Med årets pristagare av Tillgänglighetspriset så vill Kommunala tillgänglighetsrådet visa på att alla människor oavsett funktionsnedsättning både kan utveckla sin kreativitet och även bli uppskattad för sitt skapande. Utställningen av Konst i blindo är ett fantastiskt exempel på ett nytt sätt att uppleva konst, säger Carina Toro Hartman (S), ordförande i Kommunala tillgänglighetsrådet.

Ur motiveringen:

”Genom olika typer av konstverk får beskådaren en resa i hur en person med dövblindhet och synskada kan uppleva sin omgivning. Att ställa ut sina konstverk i Wadköping, i en arena som är tillgänglig för alla tack vare smarta lösningar, var ett genidrag som gjorde att alla kunde uppleva dessa fyra konstnärers alster. Utställningen ökade med all säkerhet nyfikenheten för konst och inspirerade andra att våga ta fram sin kreativitet.”

Om priset

Varje år delar Örebro kommun ut ett tillgänglighetspris till enskilda personer, företag, föreningar, organisationer eller kommunala verksamheter i Örebro som gjort något bra för att öka tillgängligheten i vårt samhälle. Vinnaren utses av Kommunala tillgänglighetsrådet och priset består av 10 000 kr att använda i det fortsatta tillgänglighetsarbetet, blommor och ett diplom.

källa: Örebro kommun

,