Lokala matföretag står för menyn på Food Tech 2020

När Food Tech 2020 arrangeras i Örebro står matproducenter från Örebro län för maten. – Det känns jättekul att få visa upp goda företrädare för länets mat. Företag som inte bara serverar mat som smakar gott, utan också vill bidra till en mer hållbar värld och bättre hälsa, säger Annika Grälls på Alfred Nobel Science Park.

Food Tech samlar innovatörer, investerare och andra intresserade inom livsmedelsbranschen för en heldag på Örebro konserthus den 12 mars, där framtidens mat och teknologi står i fokus. I år har initiativtagaren bakom Food Tech, Annika Grälls som är profilområdesansvarig för Mat och måltid på Alfred Nobel Science Park, valt att låta lokala matproducenter stå för förtäringen.

Frukosten serveras av Emanuel Eskilsson som driver surdegsbageriet Lokal och kocken Niklas Edgren, som både tillsammans och var och en för sig har vunnit flera priser för sina kreativa, lokalproducerade matprodukter.

– Vi tänker att det ska vara ett frukostmingel med tre olika stationer: en vandring mellan bröd, en härlig drink och en overnight oat gjord av lokala råvaror, som en kall gröt av fermenterad havre, berättar Niklas Edgren från Egastronomi.

Ekologiskt och närproducerat

Rosengrens Skafferi står för lunchen, som blir en upplevelse i örternas, kryddornas och den gröna matens värld. Också här är det ekologiska och närproducerade råvaror som står i fokus.

– Men vi är mer än en restaurang, vi erbjuder också vinprovningar, musikkvällar, catering och festvåning, säger Holly Linton, restaurangchef på Rosengrens Skafferi.

Till eftermiddagsfika kan gästerna vänta sig en kakor och desserter signerade Familjen Wallins Mat, Örebroföretaget som utvecklar nya produkter som är helt fria från gluten, laktos, tillsatt socker och onödiga tillsatser.

– Vi hoppas att många tar chansen att prova några av våra nya produkter som vi bjuder på idag, säger Johan Wallin som driver företaget tillsammans med sin fru Annette och sonen Emil.

Dagen avslutas med en mingelbuffé, som krögaren Roger Hjälm på Katrinelund Gästgiveri & Sjökrog har skapat. Han utlovar lokala råvaror tillagade med kärlek och ödmjukhet – och hoppas kunna bjuda gästerna på en upplevelse.

– Vi tänker att vi har flyttat in skogen och smakerna av skogen – av det nära i Katrinelund, fast i ett konserthus i Örebro, berättar Roger Hjälm.

Annika Grälls är stolt och glad över att få chansen att visa upp matproducenter från Örebro län för en publik som kommer från hela landet.

– Gemensamt för de matproducenter som medverkar är deras kärlek och omsorg för råvarorna, hållbarhet och smak säger hon.

En annan lokal aktör som medverkar på Food Tech 2020 är Mia Spendrup, VD på Loka Brunn. Hon kommer att delta i en paneldiskussion om hur besöksnäringen påverkas av den snabba teknikutvecklingen inom foodtech.

källa: Foodtech 2020/arkivbild

,