En person i länet smittad av corona – vårdas på USÖ

En person i Örebro län har testats positivt för det nya coronaviruset. Personen har lindriga besvär och befinner sig på Universitetssjukhuset Örebro för observation.

Personen har varit i norra Italien och insjuknade under gårdagen med luftvägsbesvär. Personen tog först kontakt med 1177, precis som man ska göra, och fick därefter en tid för provtagning på infektionskliniken. I dag under eftermiddagen kom provsvaret som visar att personen är smittad.

– Vi bedömer att personen har smittats i norra Italien. Personen har lindriga besvär och befinner sig nu på infektionskliniken på USÖ för observation. Personen mår väl och ligger inne för observation, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare.

Smittskyddsenheten i Region Örebro län arbetar i ett nära samarbete med Folkhälsomyndigheten och medarbetare på infektionskliniken på USÖ. 

Kontaktspårning påbörjas nu av närkontakter och andra personer som skulle kunna ha utsatts för smitta.

– Vi har varit beredda på att vi skulle få ett fall i länet. Region Örebro län har rutiner för att handlägga misstänkta och bekräftade fall av det nya coronaviruset. Såväl ambulanssjukvård, akutmottagningar, infektionskliniken och andra vårdgivare vet hur de ska agera när de möter personer som kan vara sjuka, säger Gunlög Rasmussen.

källa: Region Örebro län