Startar ny utbildning i hållbar modedesign

Modebranschen, en av världens största branscher, står inför oerhört stora förändringar. Det behövs ny kunskap och arbetskraft för att kunna bromsa och förändra de stora fotavtrycken som modebranschen skapat i världen. Från och med hösten 2020 startar en ny utbildning med design, sömnad och hållbarhet i åtanke – Hållbar modedesign.

Utbildningen står för nytänkande inom design, material, mode och hantverk. De som väljer att gå den här utbildningen kommer att behövas på arbetsmarknaden och vara en del i den här förändringen. Utbildningen är ett samarbete mellan Komvux och Virginska gymnasiet.

– Jag ser generellt på yrkesvux som ett bra komplement till gymnasieskolan, där du får en grundläggande yrkesutbildning. Utbildningen ger arbetslivserfarenhet och kunskaper inom yrkesområdet, som i det här fallet handlar om mode, design och att arbeta hållbart, säger Linda Meriloo, rektor på Virginska gymnasiet. Jag tror på satsningen och ser fram emot att följa med i planeringen framåt. Det finns goda förhoppningar om att möta branschens behov i och med den här utbildningen!

De som går utbildningen kommer bland annat att få träna på hantverkstekniker, sömnad, konstruktion av mönster, materialkännedom, RE-design samt entreprenöriella kunskaper.

– Vi vill satsa på den här utbildningen för att vi tror att det är en kompetens som allt mer kommer efterfrågas av en arbetsmarknad där hållbarhet och återanvändning kommer att vara en självklarhet framöver. Och för att det ska bli verklighet behövs den här kompetensen, säger Linus Jonasson, enhetschef på Campus Risbergska, Yrkesutbildningscenter.

– Det är mycket glädjande att en ny utbildning inom textilområdet startar. Vi har ett stort fokus på hållbarhetsfrågor i branschen och kommer att behöva många medarbetare i framtiden, speciellt om vi vill ha mer lokal produktion. Den kommande utbildningen leder till mycket bra möjligheter för att få jobb i branschen. Lycka till säger Cecilia Tall, generalsekreterare på TEKO, Sveriges textil och modeföretag.

– Ja! En sådan utbildning behövs! Vi kan inte fortsätta köpa högvis med billiga kläder som alltför snart hamnar i soporna. Vi måste börja vårda, laga och omskapa det vi redan har, säger Sara Hillersberg, ägare av Ateljé Återbruk.

Utbildningen Hållbar modedesign startar hösten 2020 på Virginska gymnasiet och vänder sig till vuxna i alla åldrar. Här får alla möjligheten att lyckas i sitt yrkesval och med en framtid inom modebranschen. Tiden kommer att vara intensiv och krävande men också rolig, kreativ och lärorik.

Den nya vuxenutbildningen Hållbar modedesign går att söka redan nu och fram till och med fredag 15 maj.

källa: Örebro kommun

,