Två nya fall av coronasmittade – “ännu inga tecken på samhällsspridning”

Två nya fall av coronasmitta har konstaterats i Region Örebro län. Samtidigt inför sjukvården screening av prover från svårt sjuka patienter och uppmanar alla i samhället att stanna hemma från skolan och jobbet vid sjukdomskänsla.
Folkhälsomyndigheten bedömer sedan i tisdags risken för att coronasmitta sprids i samhället som mycket stor. I regionerna Stockholm och Västra Götaland finns tecken på så kallad samhällsspridning. I Region Örebro län har sju personer testats positiva för coronaviruset, men däremot finns det ännu inga tecken på samhällsspridning. Det är därför inte aktuellt med besöksförbud inom vården i Region Örebro län.

– Däremot ska anhöriga aldrig besöka sjukhus och äldreboenden om de har luftvägssymtom. Man ska också tänka på att begränsa antalet personer vid besök, och undvika onödiga besök. En person som själv söker vård ska också tänka på att inte ha med anhöriga om man klarar besöket själv, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.