Inkubera tar över Sveriges största innovationspris – nominera senast 31 maj

SKAPA-priset till Alfred Nobels minne är Sveriges största innovationspris. I varje län utses vinnare i SKAPA-priset och i ungdomspriset SKAPA-talang som båda går vidare till den stora riksfinalen i Stockholm. Från om med i år tar Inkubera över stafettpinnen från Länsstyrelsen och ansvarar för att utse länsvinnare.
– Det är naturligt för Inkubera att ta över värdskapet säger Fredrik Stenman, vd på Inkubera. Vår uppgift är att stötta och coacha innovativa entreprenörer och startupbolag och det matchar väldigt väl med SKAPA-prisets hela syfte. Vi vill få in fler sökande och locka fler till att engagera sig så att vi på sikt kan få en totalvinnare från Örebro län.

Varje länsarrangör har relativ stor frihet för hur de vill bedriva sitt arbete med att plocka fram de två vinnarna. För att lyfta priset ytterligare ett snäpp är samarbete en nyckel, menar Fredrik.
– Vi vill göra det här tillsammans med flera aktörer för att skapa så mycket uppmärksamhet som möjligt kring SKAPA-priset. Syftet är att det ska fungerar som en inspirationskälla för både unga och mer etablerade personer med innovativa affärsidéer. Nytt för i år är att utser ett antal finalister i respektive kategori som också kommer att blir prisbelönta. Vi har också gjort det betydligt enklare att nominera kandidater.

Senast 31 maj kan vem som helst nominera någon till SKAPA-priset och SKAPA-talang. Länsfinalisterna presenteras i augusti och länsvinnarna, som får 30 000 kr var, presenteras på Örebro slott i början av september. Riksfinalen sker 14 november i Stockholm och har chans att vinna 550 000 respektive 250 000 kr.
– Faktum är att vi hittills faktiskt inte haft någon vinnare från länet, men vår förhoppning är förstås att ändra på det på sikt, säger Fredrik.