Örebrokompaniet: Nu flyttar vi ut evenemangen i påsk

Coronakrisen gör att påsken 2020 kommer att se helt annorlunda ut för många. Det gäller även de aktiviteter som arrangeras i Örebro i samband med den kommande helgen. Alla kommer naturligtvis att följa Folkhälsomyndighetens riktlinjer och arrangeras därför till stor del under bar himmel. Mycket av det som trots allt äger rum, samlas nu av Örebrokompaniet under konceptet ”Påsk i Örebro – utomhus”.

– På grund av de reserekommendationer som utfärdats vänder sig aktiviteterna i första hand till örebroare. Det handlar om påsklovstips som går att njuta som påsklovsmys tillsammans med familjen, som eftemiddagskul med barnen eller att vara utomhus tillsammans med en vän, säger Björn Fransson, chef för destinationsutveckling på Örebrokompaniet.

I Wadköping flyttar butiker och verksamheter ut på gator och torg och tar emot utanför dörren. Utställningen “Inside out” visas genom Wadköpingsrummets fönster och kan bara ses utifrån, motiven ändras under utställningens gång, och för alla barn arrangeras en äggjakt.

På slottet flyttar besökscentrumet ut och tar emot på södra terrassen. Vissa av slottets större salar är öppna för besök där besökarna kan hålla rekommenderat avstånd från varandra. En enklare ”slottsbingo” arrangeras för alla vuxna och för barnen blir det bildjakt. Örebro läns museums utställning och caféet på slottet är också öppna som vanligt.

– Naturligtvis finns både Gustav Vasa och Lilla Spöket Laban på plats. Men den här våren håller de sig på behörigt avstånd från besökarna, säger Björn Fransson. 

De ordinarie häxguidningarna är däremot inställda. Istället erbjuds ett virtuellt alternativ. I samarbete med ett antal caféer och restauranger kan de som köper en take away-kasse även få med en filmad häxvisning ”Häxvisning To Go”, som även kan levereras direkt till dörren, att avnjuta till den inköpta maten eller fikat.

City Örebro arrangerar en äggjakt i centrala Örebro och en skylttävling hos handlarna medan Svampen har premiär för sin uteservering på terrassen. Där kan besökarna välja mellan höghöjdsfika med fantastisk utsikt över Örebro eller take away till parken nedanför.

– Samtliga aktiviteter följer de regler och åtgärder som Folkhälsomyndigheten föreskriver och besökarna uppmanas att hålla avstånd till varandra. Av de få aktiviteter som äger rum inomhus, sker inga i mindre utrymmen, säger Björn Fransson och fortsätter:

-Tanken är att Påsk i Örebro ska bli återkommande. Nästa år hoppas vi naturligtvis på en mer normal situation och vi siktar då på att utveckla konceptet ytterligare med ännu fler samarbetspartners.

I samband med påsken lanserar Örebrokompaniet även en webbsida där man samlar både påskupplevelserna och andra aktiviteter som är lämpliga för turism på hemmaplan.

-Läget i samhället gör att vi ser ett tydligt scenario med en ”hemester”-trend både nu i vår och framför allt i sommar. Det här är första ledet i det arbetet, och vi har fler planer. Men exakt hur de kommer att se ut är förstås helt beroende på hur utvecklingen i samhället ser ut, avslutar Björn Fransson.

källa: Örebrokompaniet