Följ Valborgsfirandet vid slottet direkt på skärmen – sjung med i vårsångerna

I vanliga fall samlas tusentals örebroare varje år för att sjunga in våren tillsammans vid det stämningsfulla valborgsfirandet vid Örebro slott. I år blir firandet annorlunda. På grund av corona-viruset bjuder Örebro universitet, Länsstyrelsen i Örebro och Örebro kommun istället på ett digitalt firande som direktsänds från Örebro slott.

– Vi vill hålla fast vid den fina traditionen att fira tillsammans, men istället för att örebroarna kommer till slottet, kommer vi hem till dem. Det är viktigt att skapa alternativa sociala sammanhang och det här är vårt sätt att bidra till det, säger Anna-Karin Andershed, prorektor vid Örebro universitet.

Premiär för den virtuella Örebro-kören

Många örebroare har tagit chansen att bidra till det gemensamma firandet genom att spela in sig själva när de sjunger ”Vintern rasat” (”Längtan till landet”) hemma framför datorn. Bidragen har nu satts ihop till en stor kör, som kommer att premiärvisas under direktsändningen på valborgsmässoafton.

– Det är fantastiskt att se det engagemang och den glädje som finns i de bidrag som kommit in till den virtuella kören! Det har verkligen varit över all förväntan och är något unikt som vi tror att staden och regionen kommer vara stolta över, säger Fredrik Berglund, konstnärlig ledare för firandet.

,