Länsmuseet tipsar om utflykter – “berättar om länets rika och fascinerande historia”

I sommar vill länsmuseet slå ett slag för ”hemestern” och alla historiskt intressanta platser som passar perfekt för en dagsutflykt. I vårt län finns massor av kulturmiljöer som berättar om länets rika och fascinerande historia, från forntiden och in i industrisamhället. Som en del i detta satsar museet extra mycket på de egna anläggningarna under sommarsäsongen.

För att möta upp årets ökade efterfrågan på näraliggande besöksmål har Örebro läns museum bestämt sig för att satsa extra resurser under sommaren, framförallt på Siggebohyttans bergsmansgård och Gråbo i Karlskoga.

På Örebro slott är det liksom tidigare somrar öppet varje dag i länsmuseets utställningar. Här visas de permanenta utställningarna Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott, Möjligheternas spegel, sinnenas begär och Slottshistoriska modeller.

På Siggebohyttans bergsmansgård mellan Nora och Lindesberg utökas säsongen till dagligt öppethållande. Här inbjuder omgivningarna till utflykt i det fria. I juni invigs dessutom en vandringsled som tar besökaren till det ålderdomliga gruvområdet i skogen intill. Leden är en del av den medeltida kyrkstigen som gick ända till Lindesberg. Sträckan är markerad och med hjälp av skyltar kan vandraren genom text och bild lära sig om malmbrytningen och se spåren i landskapet efter kolbottnar, gruvor och byggnader.

I caféet vid Siggebohyttan erbjuds som vanligt smörgåsar, glass och bakverk. Inne i mangårdsbyggnaden med Sveriges längsta loftgång kan besökaren gå runt i 14 rum och 3 kök och uppleva hur ett förmöget bergsmanshem såg ut i mitten av 1800-talet. I trädgården är det tillåtet att slå sig ner på sin egen picknickfilt och för leksugna barn och vuxna finns utomhusleksaker och spel. För varma dagar rekommenderas badplatsen som ligger alldeles intill bergsmansgården.

I Rosendalsområdet i Karlskoga ligger den gamla arbetarbostaden Gråbo. Här visas tre lägenheter från tre olika tider. De visar hur vardagslivet för bruksarbetarna vid Bofors och deras familjer såg ut från 1880-talet till andra världskriget. I bottenvåningen visas utställningen Var hör jag hemma? Vad anslagstavlor berättar om Örebro län. För första gången på många år är det öppet på Gråbo hela sommarsäsongen, fem dagar i veckan.

På samtliga museets besöksmål anpassas verksamheten genomgående noggrant efter smittskyddsläget.

källa/foto: Örebro läns museum