Så räddas årets Live at Heart – men det kan bli den sista

På fredagen sammanträdde styrelsen för musikfestivalen Live at Heart och beslutade att genomföra årets festival, fast i bantad och Corona-anpassad form. 
Det blir en live-streamad festival på webben under tre dagar. Men styrelsen är också medveten om att det fortfarande finns en risk att att årets festival blir den sista. Allt hänger nu på hur många som vill engagera sig för Live at Hearts överlevnad. En förutsättning för att Live at Heart ska kunna leva vidare och fortsätta växa som Sveriges ledande show-case-festival är att fler vill bidra med sponsring eller insatser som kan ge nya intäkter.


– Live at Heart står inför enorma svårigheter. Vi vet att det finns ett enormt engagemang för Live at Heart och nu kommer vi att vädja till alla – örebroare och andra – om hjälp för att kunna fortsätta den framgångssaga festivalen är. Om vi tar oss igenom det här finns det mycket som pekar på att Live at Heart går mot ljusare tider, säger Björn Sundin, styrelseordförande i Live at Heart Utveckling, ekonomisk förening.

– Många människor brinner för Live at Heart och vi vet att vi betyder mycket, nu behöver vi stöd för att kunna fortsätta. Vi hoppas så klart att det ska gå att genomföra så mycket live-spelningar som möjligt, Live at heart finns ju för att musiker ska få visa upp sig för musikbranschen och vi vill ju att många ska komma till oss i Örebro för att hitta nya samarbeten med svensk och internationell musikbransch. Det är många som har kommit vidare i sina karriärer tack vare festivalen, säger Åke Lundström, VD, Live at Heart Utveckling, ekonomisk förening.


Styrelsen hade en diskussion om de alternativ som fanns, men valde att inte ställa in festivalen. Det innebär att det finns förutsättningar att på lång sikt rädda Live at Heart, men även om festivalen genomförs kan konkurs hota i höst.Live at Heart planerar nu för att genomföra en festival som streamas på webben utan publik. Förhoppningen är att det ska vara möjligt att genomföra ett mindre antal live-spelningar också, men det förutsätter att myndigheterna bedömer att smittspridningen är under kontroll och att anvisningarna ändrats vad gäller publika arrangemang. För att årets Corona-anpassade festival inte ska bli den sista Live at Heart-festivalen någonsin krävs att fler kan tänka sig att sponsra festivalen eller bidra med insatser som genererar intäkter eller att lån kan lösa likviditetsproblemen.

,