Länsteatern försvinner – byter namn till Örebro Teater

Örebro länsteater går i graven och återuppstår som Örebro Teater. Tillsammans med namnbytet får teatern ny färg och form och en ännu större ambition att leverera scenkonst i världsklass till örebroarna – men också resten av Sverige och världen.

Repertoaren 20/21 bjuder bland annat på nyskrivna moralfilosofiska thrillern Ravinen, skriven och regisserad av Amir Nizar Zuabi, en av världens mest hyllade och eftertraktade dramatiker och regissörer och The last dream of William Shakespeare, med regi och koreografi av två av Europas främsta scenkonstnärer, Nikita Milivojević och Amalia Bennett.

– Örebro Teater ska vara regionens konstnärliga röst både lokalt och nationellt. Vi ska också vara en teater som står sig i den internationella konkurrensen och som lustfyllt utmanar svenska teatertraditioner, säger Rikard Lekander, konstnärlig ledare på Örebro Teater.

Oavsett om det blir i teaterns salong eller på en digital plattform vill teatern återförenas med publiken. Därför är temat för säsongen 20/21 just återförening.

– I arbetet med årets repertoar har jag berörts av den emotionella resa som vårens isolering tvingat oss alla att utstå. Sällan har väl vårt behov av att vilja mötas och utbyta känslor och tankar med varandra blivit så tydligt som när det under våren delvis togs ifrån oss, säger Lekander.

I repertoaren trängs klassiker som nypremiären av Edward Albees Vem är rädd för Virginia Woolf?, mästerlig språkekvilibrism och egensinnig humor i spring-i-dörrarna-tragedin Stackars Birger, livsfarlig romantik och brinnande maktspel i nyskrivna thrillern Ravinen och mänsklighetens drömvärldar i en rikt visuell och musikalisk föreställning av The last dream of William Shakespeare.

Nytt i programmet för i år är också lunchteater på caféscenen Rosengrens. Det blir också konserter med några av landets mest uppskattade artister och samtalskvällarna Konstnärligt talat fortsätter.

källa/foto: Örebro Teater/arkivbild

,