De sommarjobbar med att skriva

Nedre raden f v: Ella Lönnberg, Tilda Veres, Novideh Nabizadeh
Mellanraden: Cecilia Broms Habte, Saga Åkerström, Anton Göthberg
Övre: Signe Brengesjö, Markus Lutteman

De har som sommarjobb att lära sig mer om olika typer av skrivande. Gruppen är en del av Region Örebro läns projekt feriepraktik kultur som ger ungdomar i gymnasieåldern möjlighet att jobba med flera olika konstformer under sommarlovet.

– Jag tycker att det har varit tre väldigt intressanta veckor med tanke på variationen och att egna texter får utvecklas med feedback både från professionella författare och från andra unga skribenter, säger feriepraktikanten Signe Brengesjö, 16.

Undervisningen med tema litteratur har letts av en handfull olika handledare, med expertis inom olika områden. En av dessa är Markus Lutteman som undervisat gruppen i journalistik.

– Det har varit jättekul eftersom jag har fått förmånen att jobba med sju motiverade och textälskande människor. Det roliga är att alla har vågat skriva och säga ja till både lätta och svårare utmaningar, säger journalisten och författaren Markus Lutteman.

De har bland annat fått prova på att intervjua, skriva recensioner, krönikor och andra nyhetstexter. Några av deltagarnas intervjuer med årets Örebropratare kommer att publiceras i Nerikes Allehanda. I övrigt har ungdomarna också fått testa på att jobba med musiktexter, lyrik, filmmanus och kreativt skrivande. Många av texterna har de läst upp för varandra.

– Alla är på samma nivå. Vilket gör att man kan lämna prestationsångesten bakom sig, säger Signe.

Ungdomarna har också fått skriva en blogg tillsammans där de dokumenterar det ovanliga sommarjobbet och publicerar sina texter.

Vill man läsa mer kan man hitta den här:

https://feriepraktiklitteratur.wordpress.com/.