Kroggäster följer inte coronaregler – restauranger får förelägganden

Efter tillsyn av restauranger och barer i Örebro har Miljökontorets handläggare beslutat om förelägganden för flera av uteställena, eftersom de inte följer de regelverk som finns för att minska spridningen av coronaviruset. Föreläggandena handlar om att gäster i olika sällskap satt för nära varandra, och att gäster minglade i lokalen eller stod för nära varandra i köer.

– Det vi noterade när vi i fredags gjorde vår tillsyn runtom i Örebro var att många krogar uppfyller lagkraven, säger Anton Niemi, inspektör på Miljökontoret. Men vi såg också att några restauranger och barer behöver säkerställa rutiner som motverkar trängsel både inomhus och i kön. En del måste också se till att möblera så att det är minst en meter mellan sällskapen som sitter till bords.

– Vi har i uppdrag att utöva tillsyn på serveringsställen, och sedan 1 juli också ansvar för att besluta om åtgärder i de fall vi ser att krögaren inte gör vad de ska för att förhindra spridning av coronaviruset, säger Raine Flodman, inspektör på Miljökontoret. Det är viktigt att alla hjälps åt att begränsa smittspridningen, och även om varje individ naturligtvis bör ta eget ansvar så är det upp till krögaren att se till att lagen följs.

källa: Örebro kommun

,