Kultur och idrott kan få ta in publik från 1 oktober – kommentar från KIF Örebros ordförande

Regeringen har i dag presenterat sitt förslag till ett förlängt stöd till idrottsrörelsen på en miljard kronor för resten av 2020. Samtidigt meddelades att förslag till undantag av ordningslagen för idrott och kultur skickas på snabbremiss vilket ger förhoppning om möjlighet till viss publik från den 1 oktober.
– Hurra! Det här är viktiga besked från Regeringen och Idrottsministern, som visar att man lyssnat på idrottsrörelsen. Idrotten har en viktig samhällsfunktion och bidrar med mycket glädje och samhällsnytta. En ”idrottsmiljard” kommer därför göra stor nytta, och i kombination med öppningen för större publikevenemang kan klubbarnas intäktskranar isåfall äntligen börja vridas på igen. Nu återstår det viktigaste: att de skrider till verket med detta, säger Fredrik Stengarn, ordförande i KIF Örebro, men tillägger samtidigt:

– Samtidigt måste vi fortsatt ta risken för smittspridning på stort allvar även om vi får ta emot mer publik. Här har vi klubbar ett stort ansvar att även fortsättningsvis ta i den frågan. Något jag är övertygad om att vi kommer fortsätta göra. Vi har de senaste två hemmamatcherna öppnat för 50 personer i publiken med lyckat resultat, där vi följt de rekommendationer som satts upp. Nu återstår det att se om det här förslaget blir verklighet och vilka eventuella restriktioner eller regler det innehåller. Men jag är försiktigt positiv till dagens besked och hoppas verkligen att damidrotten prioriteras upp i detta andra krisstöd, så vi inte står med samma fördelningsresultat som före sommaren.

– Det är glädjande och oerhört viktigt för idrottsrörelsen att regeringen idag presenterar ett förslag till förlängt ekonomiskt stöd som kommer hjälpa idrottsföreningar att fortsatt klara av att bedriva sin verksamhet.  Vi hoppas nu på bred politisk enighet kring detta, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.
,