Örebro tvåa i Årets arkitektkommun

Den 3 september offentliggjordes vinnarna av Årets arkitekturkommun och på andra plats ligger Örebro kommun. Det är fjärde året som utmärkelsen delas ut och Örebro har samtliga gånger tilldelats en topp 3-placering.

Motivering:

”Örebro har varit i topp samtliga fyra år som utmärkelsen Årets arkitekturkommun delats ut. 2017 vann Örebro. Året efter kom kommunen trea och förra året liksom i år kommer Örebro tvåa. Ingen annan kommun har uppvisat en så stabil placering i toppen.

Utmärkelsen Årets arkitekturkommun delas ut av Sveriges arkitekter och HSB Riksförbund, till en kommun som kombinerar ett förhållandevis högt bostadsbyggande med goda villkor för att utveckla arkitekturen.

– Att flera år i rad komma högt upp visar att det går att skapa god arkitektur och bra levnadsmiljöer ihop med en snabb tillväxt. Att vi dessutom har ökat i området som rör Arkitekturkompetens i kommunen, Bemötandet från kommunens personal och Dialogklimatet mellan den privata arkitektkåren och Örebro kommun är ett kvitto på det vi gör, säger Ullis Sandberg (S), kommunalråd med ansvar för samhällsbyggnadsfrågor.

– Fantastiskt kul att vara på prispallen för fjärde gången och att branschen har så stort förtroende för Örebro kommun! Jag tror det handlar om att vi alltid försöker sätta arkitekturen i ett större sammanhang. Hur byggnader, platser, gator och natur hänger ihop och hur det påverkar oss människor. Att det handlar om mer än vad som är fult och snyggt. Jag tror också att samarbetet på Stadsbyggnad och med våra politiker betyder mycket för hur andra uppfattar oss, säger Peder Hallkvist, stadsarkitekt i Örebro kommun.

källa/ arkivbild: Örebro kommun/ Utopia arkitekter

,