Finns 800 miljoner i fond för forskningsidéer – “Nu går vi in i en ny era”

Inom universitetsvärlden bubblar det av innovativa forskningsidéer som har potential att göra skillnad i samhället, så även på Örebro universitet. Ett hinder på vägen mot att förverkliga idéer är ofta tillgången på kapital. Genom ett nytt partnerskapsavtal har Örebro universitet Holding AB nu tillgång till en fond på 800 miljoner kronor, som ska gå till just sådana idéer.
– Nu går vi in i en ny era, med lite mer muskler, säger Anna Ragén, vd för Örebro universitet Holding AB.

För drygt tre år sedan började ett antal holdingbolag i Sverige att diskutera frågan om kapital till innovativa forskningsidéer. Sex holdingbolag, däribland Örebro universitet Holding AB, valde att gå samman och bilda AB Svenska Stjärnor, med målet att tillsammans nå ett avtal med en investeringsfond.

Nu har planen gått i lås. AB Svenska Stjärnor har tecknat ett partnerskapsavtal med den nyetablerade investeringsfonden Eir Ventures, som har ett kapital på nästan 800 miljoner kronor.

– Vi har jobbat hårt för att få till det här och det är ett jätteviktigt samarbete. Vi har hela tiden pratat om att pengar i det tidiga skedet, precis innan de här forskningsbaserade idéerna ska bli bolag, är jätteviktiga. Just här i Örebro har det kapitalet i stort sett varit obefintligt, så att få tillgång till dem är otroligt viktigt för att vi ska nå framgång och tillväxt, säger Anna Ragén, vd för Örebro universitet Holding AB.

,