Badtavlan från Idrottshuset ställs ut i Stockholm

Örebro kommun lånar nu ut “Badtavla” av Eugène Jansson till Thielska Galleriet i Stockholm för att ställas ut i museets permanenta utställning till och med våren 2021. 

Tack vare ett samarbete mellan Örebro kommun och Thielska Galleriet kommer nu en större publik få möjlighet att se ett av Eugène Janssons spektakulära motiv: Badtavla (1908). Målningen tillhörde ursprungligen konstsamlaren och skribenten Klas Fåhraeus samling på Högberga gård på Lidingö och ägdes sedan av andra privata samlare. Den donerades till Örebro kommun i samband med att Idrottshuset i staden invigdes 1952. Målningen placerades i en av idrottshallarna, där den visades under flera decennier. Idag finns en reproduktion på plats i Idrottshuset, vilket gjort det möjligt att låna ut målningen till Thielska Galleriet. 

Eugène Jansson målade ett flertal motiv från Flottans badhus och det finns en svit av fotografier och tecknade skisser från det förberedande arbetet. Målningen Badtavla (1908), iscensätter sekelskiftets intresse för idrottsliv, maskulinitet och vitalism. 

– Det känns mycket positivt att målningen kan visas i det här sammanhanget, det är något vi länge hoppats på. Thielska Galleriet har landets största samling av Eugène Janssons verk, med ett 20-tal oljemålningar, teckningar, pasteller och grafik, från alla delar av hans konstnärskap. På detta sätt kan målningen också ses av en större allmänhet, det är jätteroligt, säger Gabriella Menerwa Kaasinen, Intendent för offentlig konst.

Örebro kommuns konstsamling består av omkring 9 000 verk, där bland annat Eugène Janssons målning ingår.

källa/ foto: Örebro kommun