Fåglarna blev lyftet för fotografen Jonas Classon – nu kommer boken Svart album

Efter en tuff sjukdomstid som ung kom räddningen i form av intresset för fåglar och fotografering. Nu har Jonas Classon gett ut boken Svart album.

Så här skriver fotografen själv om det ökande intresset för fåglar – och fotografering:

“I takt med att naturutflykterna intensifierades började jag att må allt bättre. Intresset växte sig så starkt att jag bestämde sig för att försöka livnära sig på sina fågelbilder. Idag reser jag runt på uppdrag i hela världen. Mina möten med fåglar blev ljuspunkter i en annars mörk tillvaro. Att porträttera fåglarna på samma sätt – som ljuspunkter i det svarta – blev ett sätt för mig att bearbeta sjukdomstiden’’, säger Jonas. 

I boken får man som betraktare återuppleva Jonas intima fågelmöten på samma sätt som han upplevde dem under sjukdomstiden; vackert upplysta – omgivna av mörker.

Ett ledord för Jonas arbete är att inspirera och stärka banden mellan människor och natur. Under 2020 har Jonas haft uppdrag på både Falklandsöarna och i Indien. Han har haft över 20 separata utställningar, driver eget fotogalleri, föreläser och utbildar fotografer. Jonas har prisats för sitt arbete med bland annat ’’Årets unga person i Örebro’’ och Kumla kommuns kulturpris.

foto: Jonas Classon