Kockar och innovatörer i samarbete för hållbar mat

Satsningen Gastrotech ska kombinera kunskaperna från Sveriges främsta kockar med teknik och innovationer. Målet är att få fler att välja en hållbar växtbaserad kost som smakar gott.
– Kockar har stor inverkan på vad vi äter och de gastronomiska trenderna, säger Annika Grälls vid Alfred Nobel Science Park, Örebro universitet.

Intresset för foodtech – det vill säga brytpunkten mellan mat och tekniska innovationer – växer allt större. Därför arrangeras i år satsningen Gastrotech på tävlingen Årets Kock. Tanken är att kombinera kockarnas kunskaper med foodtech för att skapa hållbar mat från växtriket.

– Årets Kock är inte bara SM i professionell matlagning, det är också det viktigaste forumet för svensk gastronomi. Där sätts trender som följs av branschen i stort, men också andra branscher eftersom mat är viktigt för till exempel exporten, handeln och besöksnäringen, säger Annika Grälls, ansvarig för mat och måltid vid Alfred Nobel Science Park.

Ny satsning

Annika Grälls medverkar i den nya satsningen Årets Kock Talks om gastrotech tillsammans med Anna Ryott, tidigare Norrsken och nu Summa Equity, och Stefan Eriksson, råvaruansvarig Årets Kock 2020 och vinnare av tävlingen 2005. Moderator för samtalet är Per Schlingmann.

Lyssna gärna på Annika Grälls program i serien Örebropratarna 2020:

,