Ska locka kvinnor till IT med yoga

IT-företagen skriker efter kvinnliga programmerare. Men på utbildningarna är det männen som dominerar. – Vi vill få fler tjejer att våga prova programmering, säger Yasnia Deras Cruz, systemvetarstudent och en av initiativtagarna till #KODAYOGA som nu bjuder in till sitt första event i Örebro.

Som nyinflyttad i Örebro upplevde hon att det inte fanns några naturliga mötesplatser för tjejer som gillar teknik och IT. På en yogakurs träffade hon yogaläraren Frida Wirsén, som har studerat Sport management och media och kommunikation på Örebro universitet. Numera driver hon eget företag som bland annat yoga- och dansinstruktör.

– Yasnia frågade mig vad jag trodde om att skapa en mötesplats där man kombinerar yoga och programmering. Det kändes som en fantastiskt bra kombination, berättar Frida Wirsén.

– När man sitter mycket framför datorn behöver man röra på sig och sträcka ut. Yoga är ett perfekt sätt att få en paus, landa i sig själv och samtidigt bli mer kreativ i sitt skapande framför datorn, säger Yasnia Deras Cruz och Frida Wirsén.