Anders jobbar med kokbok om nära råvaror – blev årets ekokock

Vinnare i tävlingen Årets Ekokock 2020 är Anders Johnsson på KRAV-certifierade Slyteviken – Kreativ Catering & Matstudio. Tävlingen som i år anordnades för sjunde året avgjordes i Växjö under måndagen då fyra finalister  gjorde upp om titeln årets ekokock. 

• Motiveringen löd: 

“Anders serverar goda och kaxiga rätter där råvarorna får tala. Han känner sig trygg i uppgifterna med en lekfullhet som avspeglar sig i rätterna”.

• Vinnarrätt: 

Timjanstekt rödbeta på spett med ingefärsplommon och morot.

Semitorkad, timjansstekt rödbeta med ingefärsplommon, kryddigt morotsnystan med kumminmajo och solrostahini, morotskräm med Solmarkayougurt och sås på rödbeta, äpplevinäger och brynt ingefärssmör.

Utöver dessa prestationer skriver Anders kokboken “HÄRIFRÅN, råvaror, recept & relationer” om hur man kan laga mat året runt på hållbara, lokalt producerade, ekologiska och till stor del KRAV-certifierade råvaror. Han driver även pop-up-restaurangen MULL tillsammans med ekobonden Adam Arnesson på Jannelunds gård med råvaror odlade på den KRAV-certifierade gården där restaurangen installeras. 

foto: Andreas Hylthén

,