Så ska dansen utvecklas i Örebro – del i nationellt nätverk

Stärka, erbjuda och utveckla den sceniska dansen– det är Kulturnämndens nya uppdrag. Man kommer i detta även att satsa mycket på kringaktiviteter i samband med föreställningar såsom workshops och publiksamtal.

Från och med hösten tar Kulturnämnden tillbaka uppdraget att stärka, erbjuda och utveckla den sceniska dansen i Örebro, ett uppdrag som tidigare legat på Region Örebro län. Genom att erbjuda en hög internationell nivå på föreställningarna och med kringaktiviteter vid varje förställning vill man främja intresset för dans och danskonsten i Örebro kommun. Långsiktigt vill man bidra till bilden av Örebro som dansstad med en levande dansscen. En viktig målgrupp i arbetet är barn och unga.

För att genomföra detta har Örebro kommun gått med i ett kostnadsfritt nationellt nätverk, Dansnät Sverige. De erbjuder ett stort utbud av föreställningar där Örebro kommun kommer att välja ut minst fyra produktioner per år, varav en av dem kommer att genomföras av Askersunds kommun i ett samarbete. I uppdraget är även Martin Mutter delaktiga och kommer att anordna föreställningar som riktar sig mot barn- och unga främst i förskola och skola.

Första föreställningen, med tillhörande workshop, är MeYouI som skapats av Edin Jusuframic som även håller i workshopen. MeYouI är en dansföreställning med nykomponerad musik av Mario Perez Amigo och med två fenomenala dansare som sveper golvet när de gestaltar den inre känslomässiga konflikt som kan uppstå när en arbetar i ett kollektiv. Dansföreställningen visas 2 oktober och är redan slutsåld.

källa: Örebro kommun