Här är höstens program på länsmuseet – sök historiska fynd med metalldetektor

Här kommer senaste nytt om vad som händer på Örebro läns museum under oktober. Museet har både vandringsutställning och arkeologiska event på gång. Här är programmet för hösten 2020:

“På Örebro slott erbjuder museet som vanligt pedagogiska program och visningar för skolan. På grund av rådande virusläge har vi anpassat visningarna genom att till exempel minska gruppernas storlek. Och om konsekvenserna blir att klasserna behöver delas har vi infört ett rabattsystem. 

I samarbete med föreningslivet fortsätter vi vår spännande jakt på länets förhistoria med hjälp av metalldetektor. Den 16 till 18 oktober går ett publikt event av stapeln i Glanshammar.

Vandringsutställningen “Var hör jag hemma? – Vad anslagstavlor berättar om Örebro län” öppnar på biblioteket i Vivalla den 22 oktober kl 15.00. Utställningen utgår från en undersökning  som Maria Sedell, professionell berättare och Staffan Ekegren, författare, på uppdrag av länsmuseet gjorde av anslagstavlor runt om i Örebro län. Deras möten och samtal med människorna bakom lapparna och meddelandena blev till en utställning som gestaltar hur lika och olika människor, på landsbygd och i bostadsområden, tillsammans blir ett län.

Nu har vi gjort en fin konstbok, nåt utöver det vanliga – en katalog till utställningen Barnet i tornet – Jan Håfström på Örebro slott. Söndag den 25 oktober arrangeras ett bok- och konstprat i utställningen med skribenten bakom bokens texter – Stefan Nilson, konstrecensent, kulturskribent och mångårig medarbetare på NAs kulturredaktion. Stefan tar oss med på en vandring i utställningen och ger ledtrådar till Jan Håfströms konst samt berättar om texternas tillblivelse och mötena med konstnären under skrivarbetet”.

källa: Örebro läns museum