Så var turistsommaren i år – “inte i våra värsta mardrömmar”

I år “försvann” fyra av tio turister jämfört med en normal sommar, skriver Örebrokompaniet i en information. – En relativt bra juli gjorde att Örebro kom undan med blotta förskräckelsen. Men självklart är det siffror som vi inte ens hade kunnat föreställa oss i våra värsta mardrömmar när vi planerade 2020, kommenterar Björn Fransson, chef för destinationsutveckling och värdskap på Örebrokompaniet.

– I juni, juli och augusti tappade de svenska hotellen nästan hälften av sina gäster. Det innebär ungefär tre miljoner färre sålda hotellrum än förra året. Tre miljoner! Och då är ändå många förhållandevis nöjda med åtminstone juli. Det är så att man baxnar!

För Örebros del ökade antalet svenska gästnätter i juli med 9 procent, men den ökningen raderades ut i augusti. Den utländska turismen uteblev i stort sett helt. Den största utlandsmarknaden Norge minskade med 95 procent, vilket framför allt drabbade Gustavsvik.

– Inför sommaren var vår prognos att vi skulle tappa ungefär fyra av tio turister jämfört med en vanlig sommar. Det har visat sig stämma väldigt bra, konstaterar Björn Fransson.

Hösten har inneburit ett något ljusare läge. Det kraftigt minskade utlandsresandet har gjort att weekendturismen bland svenska privatpersoner exploderat. Under fredagar och lördagar ligger hotellbokningarna nästan på normal nivå, men i veckorna märks avsaknaden av stora möten och stora evenemang tydligt. Däremot ligger den totala nivån betydligt högre än i våras. Från att coronapandemin slog till på allvar runt den 10 mars och fram till den 1 juni tappade hotellen i Örebro nära tre fjärdedelar av alla sina gäster. Motsvarande siffra för september är knappt hälften.

– Ett fall framåt, men självklart en beläggning så låg att vi får gå många år tillbaka i tiden för att hitta liknande siffror, säger Björn Fransson.

Den kommande hösten är svår att förutspå. Men på Örebrokompaniet tittar man ändå framåt.

– Just nu ser läget rätt konstant ut. Svenskarnas stannar i Sverige och få utländska turister kommer hit. Mycket tyder på att svenskarna förbereder sig på en höst och vinter på hemmaplan. Weekendturismen kommer att fortsätta ligga på en hög nivå och vi kan redan se nu att efterfrågan under höstlovet är stark även om många bokar extremt sent.

– Många svenskar förbereder sig på att fira en annorlunda jul där besöken hos släkten kommer att vara både färre och kortare än normalt. De som besöker släktingar, kommer troligen att kombinera det med hotellboende i mycket högre utsträckning än tidigare. Och under nyår kan vi redan nu se att många kommer att boka in sig på hotell.

– Jag skulle inte bli förvånad om vi kommer att ha lapp på luckan på Örebros hotell på nyårsafton. I så fall ett välkommet tillskott för en hårt prövad bransch, avslutar Björn Fransson.

källa: Örebrokompaniet/arkivbild

, ,