Marcus bilder gav utmärkelsen Årets Formbärare 2020

Fotografen Marcus Cederberg är Årets Formbärare i Örebro län 2020. Pristagarna utses av Svensk Form. “Formbärarna är personer, organisationer eller företag som på olika sätt spelar en stor roll för utvecklingen av form- och designområdet i sin region. Formbärarna får stolt bära titeln i ett helt år fram till nästa Formslag”.

Motiveringen:

Marcus Cederberg är stockholmaren som sedan många år bor och verkar i Örebro. Till yrket chef inom olika områden, i hjärtat en fotograf som gett den minimalistiska bilden en helt ny innebörd. Det första inlägget på Marcus Cederbergs instagramkonto gjordes den 25 augusti 2013, det andra lades upp den 1 februari 2014. En försiktig start som dock redan från början fick över 500 följare. Idag har Marcus drygt 115 000 följare och mellan 5 000 och 12 000 av dem gillar varje foto som publiceras. Marcus har även fått ett internationellt erkännande då han medverkat med tre av sina fotografier på världens största fotoevent, ”Photoville” i Brooklyn och haft en film på en billboard på en fasad i centrala Los Angeles. Marcus är fotografen med fokuset inställt på det unika, sparsmakade uttrycket. Han prisas för sin utsökta minimalistiska fotokonst med ett alldeles eget perspektiv. Motiven är grafiskt fulländade, med vackra pastellfärger, bilder som väcker nyfikenhet och som gör en glad. Fotografierna ger ett gediget designat uttryck som inspirerar. Till varje bild följer en liten berättelse som väcker tankar eller får en att dra på smilbanden. Sammantaget har detta gjort att Svensk form i Örebro län, år 2020, valt att utse fotografen Marcus Cederberg till årets formbärare.

– Sammantaget visar årets Formbärare på vilken bredd och kapacitet det finns inom formområdet – ett år som behöver lyfta kreativitet och formskapande som en viktig del av samhällets utveckling, säger Mats Widbom, vd på Svensk Form.

foto: Marcus Cederberg