Slagverkare från Örebro vann internationell tävling

Rasmus J Hansson och Elias Gustavsson, som båda är alumner från Musikhögskolan vid Örebro universitet, vann första pris i den internationella tävlingen Italy Percussive Arts Society Web Contest.
– Det känns fantastiskt roligt, vi tror att det betyder mer än vi förstår, säger Rasmus J Hansson.

Rasmus och Elias är båda slagverkare och började spela ihop redan på Ljungskile Folkhögskola. När de kom till Musikhögskolan på Örebro universitet där de läste Konstnärligt kandidatprogram med inriktning mot kammarmusik eskalerade övandet.

– Övningsmöjligheterna var fantastiska, Musikhögskolan var öppen dygnet runt och det fanns alltid lediga rum där man kunde öva. Vi märkte ganska tidigt att vi gillade att jobba på samma sätt och kunde ha repetition på ett stycke I flera timmar, berättar Rasmus J Hansson.

Läraren Daniel Berg uppmuntrade dem att söka till en tävling i Luxemburg under studietiden, och sedan dess har de spelat tillsammans och gett konserter som en duo. Just nu läser Rasmus i en masterutbildning på danska musikskolan i Odense, och Elias går på Kungliga musikhögskolan i Stockholm.

– Det kan vara nyttigt för ett partnerskap att vara ifrån varandra och få inspiration från andra håll. När vi träffas nu blir det ett annat fokus, när vi inte har de oändliga timmarna som vi hade i Örebro.