Författaren Anna Jansson får pris till Hjalmar Bergmans minne

Författaren Anna Jansson tilldelas kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne för sina värdefulla insatser inom litteraturen.

Begreppet skrivkramp verkar inte finnas i Annas värld. Hon har genom åren skrivit fiktion- och faktaböcker för både barn och vuxna i en imponerande takt. Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill juryn uppmärksamma Annas 20-åriga författarskap som nu även placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.

Motivering
Anna slog igenom med sin deckarserie om kriminalinspektör Maria Wern. Nu tjugo år senare har hennes romaner om Wern sålt i fyra miljoner exemplar i Sverige och har översatts till sjutton språk och även gjort stor succé som både tv-serie och film. Frågor som; Vad är ont? Vad är gott? Och hur bör man leva sitt liv? intresserar Anna och finns som en röd tråd genom hennes författarskap.

För många förknippas Anna med deckargenren men hon skriver även barnböcker, faktaböcker och feelgood-böcker.

Anna är nu aktuell med en ny deckarserie “Bergslagen blå” där vi får följa Kristoffer Bark som bor i Tybble och som arbetar på Polismyndigheten i Örebro. Genom Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne vill vi uppmärksamma Annas 20-åriga författarskap som nu även placerar Örebro på Sveriges och världens deckarkarta.

Lyssna gärna till Anna Janssons program i serien Örebropratarna sommaren 2020:

Kulturpriset till Hjalmar Bergmans minne
Priset delas ut till en eller flera personer som gjort sig särskilt förtjänta genom framstående insatser inom litteratur, konst, musik och teater eller inom andra delar av kulturområdet och som genom sin bosättning, sin verksamhet eller på annat sätt kan anses äga samhörighet med kommunen.

Kulturnämnden utser pristagare en gång per år. Örebro kommuns kulturpris till Hjalmar Bergmans minne delas ut i två kategorier:

  • Kulturpriset för personen som gjort värdefulla insatser under lång tid.
  • Kulturpriset för personen som står i början av sin konstnärliga bana.

Juryn
Juryn består av Kulturnämndens presidium.

Ett försenat tillkännagivande
Kulturpriset till personen som gjort värdefulla insatser under lång tid, delas årligen ut på Örebrogalan. På grund av den rådande coronapandemin är Örebrogalan inställd men en anpassad mindre prisceremoni ägde rum idag torsdag 8 oktober, där Anna tog emot en skulptur i massiv gjuten brons av konstnären Anneli Linder. Priset kommer delades ut av Kulturnämndens vice ordförande Linda Palmbrandt och förvaltningschefen för kultur- och fritid Anna Nordlund.