Lanserar julmust lagrad på whiskyfat av ek i fyra år

“Hammars Bryggeri har bryggt julmust enligt samma recept sedan 1930-talet. Att vi aldrig haft bråttom vid framställningen, det märks på smaken. Men med den speciella utgåva av vår must som släpps idag har vi tagit extra god tid på oss. I samarbete med prisvinnande Bergslagens Destilleri har denna must lagrats hela fyra år på whiskyfat av svensk ek”, skriver producenterna i en information.

– Aldrig tidigare har det släppts en must som lagrats så länge på fat som tidigare lagrat svensk premiumwhisky. Detta är ett alltigenom svenskt, småskaligt dryckeshantverk och vi är otroligt glada att få lansera denna härliga dryck tillsammans med Bergslagens Destilleri, säger Robert Henrysson, VD för Hammars Bryggeri.

– Det är roligt att få sprida vårt dryckeshantverk på ett lite annorlunda sätt, kommenterar Patrik Axelsson FC på Bergslagens Destilleri. Vi tillverkar ju normalt prisvinnande whisky och gin, så genom att använda våra fat på det här sättet når vi ut till en ännu bredare publik.

Denna 2016 års lagrade julmust släpps i begränsad upplaga i utvalda butiker och restauranger runtom i landet. Priset ligger en bra bit högre än vad konsumenten är van vid.

– Detta är en dryck som det lagts ner mycket tid och omsorg på att ta fram. Det är uppenbart i den komplexa doften och smaken, då skall det också reflekteras i priset, avslutar Robert Henrysson.

Hammars Bryggeri grundades redan 1904 och är ett av Sveriges äldsta bryggerier. Idag produceras läsk, drink mixers och mineralvatten på ett småskaligt och hantverksmässigt sätt i bryggeriets egna lokaler utanför Askersund. Bolaget omsatte under 2019 dryga 13 miljoner kronor.

Bergslagens Destilleri är ett privatägt hantverksdestilleri i Örebro som producerar Gin, Whisky och Aquavit. Det är stadens första destilleri sedan 1800-talet då det fanns ett kronobränneri i nuvarande Henry Allards park mittemot Örebro slott. På destilleriet finns hela fatlagret med whisky, en kopparpanna för destillation, buteljeringsanläggning samt ett mindre labb.

källa: Hammars Bryggeri/ Bergslagens Destilleri