Nu kan du få ut ditt gamla betyg från skolan – stadsarkivet startar ny tjänst

Minns du vad du hade i betyg när du gick ut gymnasiet 1988? Nu kan du ta reda på det. “Örebro stadsarkiv har gjort det möjligt för örebroarna att själva närsomhelst hämta ut sina betyg från grundskolan och gymnasiet via en ny e-tjänst med bank-ID. Ett omfattande inskanningsarbete har gjorts, där cirka 100 000 pappersoriginal av Örebroarnas betyg nu finns i en digital betygsbank”, skriver Örebro kommun i en information.

– Många har inte kvar sina betyg i original på papper av olika anledningar, men betygen finns i arkivet. Det är bland annat därför vi finns till, och vi vill göra det så enkelt som möjligt för medborgarna. På det här sättet sparar vi tid och administration. Betygen kan ju levereras närsomhelst på dygnet utan att vi behöver göra någonting. Vi smyglanserade e-tjänsten innan sommaren och ser redan att den uppskattas av användarna, säger Stefan Nilsson, arkivarie på Stadsarkivet i Örebro.

– För grundskolorna finns inte individuella betygsdokument före 2018 utan endast betygskataloger för hela klasser. Därför har vi inte kunnat skanna in ett färdigt slutbetyg per elev. Då behöver man beställa utdrag som tidigare via ett formulär på hemsidan med ytterligare administration från oss. Detta gäller också betyg från gymnasieskolorna för de år individuella betygsdokument inte finns arkiverade. Så vitt vi vet finns det ingen kommun i landet som har en e-tjänst med så många betyg tillgängliga för nedladdning, så det är ganska unikt, säger Stefan Nilsson.

arkivbild