Ted Ström får regionens kulturpris

Region Örebro läns Kulturpris 2020 tilldelas Ted Ström för hans återkommande och värdefulla insatser inom så väl det regionala som det nationella kulturlivet.
– Ted Ström är en kulturperson i ordets rätta bemärkelse, och det känns väldigt bra att få belöna honom med 2020 års kulturpris. Under de 35 år han har varit verksam inom länets kulturliv har han gjort viktiga insatser som bland annat arrangör, kompositör och artist, säger Torbjörn Ahlin (C), ordförande i Region Örebro läns kulturnämnd.

Ted Ström har under sina år som kulturaktör arbetat med en bred palett, och han har haft både musik och konst som arbetsområden. Han har bland annat spelat, turnerat och vunnit en Grammis med bandet Contact, gjort musik till filmer, tv-serier och dramaföreställningar samt skrivit ”Vintersaga” som sjungits av artister som Monica Törnell och Jerry Williams. Han har också deltagit i många utställningar, till exempel var han med om att starta konst- och kulturrundan Ljusstråk.

Kulturpriset består av 50 000 kronor samt en gorillastatyett av skulptören Torsten Molander.Region Örebro län delar varje år också ut tre kulturstipendier på 10 000 kronor vardera. 2020 års kulturstipendiater är:

Anna Höggren Som konsthantverkare och glasblåsare använder sig Anna Höggren av samma teknik och verktyg som glasblåsare gjort i århundranden. Hon skapar främst bruksglas och unika halssmycken och visar sina konsthantverk både i Örebro län, nationellt och internationellt. I skapandet av hennes föremål eftersträvas ett enkelt uttryck men gärna med något att upptäcka som tillägg. Som medlem i Konstnärernas Kollektivverkstad i Örebro får hon tillgång att upptäcka nya tekniker. Som en uppskattning och uppmuntran till nytt skapande vill Region Örebro län tilldela Anna Höggren detta kulturstipendium.

Emelie Wahlman Emelie Wahlman brinner för dansen och verkar som både koreograf och dansare. Hon är uppväxt i Örebro och här startade hennes dansintresse. Efter Engelbrektskolans dansprofil och Karolinska läroverkets estetiska linje med inriktning dans har hon utbildat sig i Köpenhamn och Stockholm och är ständigt återkommande till Örebro län med dansföreställningar, turnéer, utbildningar och workshops. Emelie ser interaktivitet som gemensam nämnare i hennes uttryck och hon har ofta den yngre publiken i fokus i hennes eget skapande. Emelie vill sprida professionell dans utanför storstadsregionerna och har genom turnerande som dansare, i skapandet med egna produktioner och som deltagare i referensgrupper verkat för detta i Örebro län. Vi hoppas att med detta kulturstipendium ge en uppmuntran att fortsätta utveckla den professionella dansen i Örebro län.

Staffan Ekegren Staffan Ekegren har i 40 år av sitt författarskap på olika sätt berättat om Örebro län och som han själv beskriver skildrat de så kallade vanliga människorna. Han har turnerat med flera berättarföreställningar och utställningar, som bland annat ”Var hör jag hemma – vad anslagstavlor berättar om Örebro län”, för Örebro läns museum tillsammans med Maria Sedell. Han har skrivit flera böcker och dramatiska verk, och han har för kommande bok under coronapandemin haft djupintervjuer med personal inom intensivvården. Med ett ständigt utforskande och berättande med regional koppling vill Region Örebro län tilldela Staffan Ekegren detta kulturstipendium.