Jonas Classon vann den prestigefyllda fototävlingen Siena International Photo Awards

Fotografen Jonas Classon från Kumla blev i kväll historisk när han som första svenske fotograf vann förstapris i den prestigefyllda fototävlingen Siena International Photo Awards. 

Fotografer från 156 länder tävlade med hela 48 000 bidrag. Vinnarbidragen väljs ut av en internationell jury med bland annat fotografer och redaktörer från National Geographic och BBC. 

Jonas vann förstapris i kategorin ’’Animals in their environment’’.

– Det känns helt overkligt och det är såklart extra roligt att en bild från Örebro går hela vägen och vinner en världstävling, säger Jonas, som radat upp flera tunga internationella utmärkelser senaste veckorna – och även blivit ny ambassadör för Canon Europa.


Vinnarbilden visar en lappuggla på nattjakt under fullmånens sken.

– Jag höll bilden hemlig i ett och ett halvt år. När jag väl visade upp den hamnade den på Natural History Musem i London, prisades i Widlife Photographer of the Year och publicerades på en helsida i The Times. Sedan har det bara fortsatt och jag få ödmjukt nypa mig i armen varje vecka när det kommer någon ny stor händelse kopplat till ugglan, säger Jonas Classon, som mitt i allt även är bokaktuell med “Svart Album”, som beskriver Jonas resa från mystiskt sjuk till hur fåglarna blev hans räddning. 

– Just nu kan jag inte känna mig mer levande, och tacksam för att få vara frisk. 

foto: Jonas Classon

,