Extra viktigt att vaccinera sig mot influensan i år – gratis för riskgrupper

I år börjar vaccinationerna mot säsongsinfluensa den 3 november. I år är det extra viktigt att de som riskerar att bli svårt sjuka av influensa vaccinerar sig. Därför kommer vaccinationerna ske i två steg.
– Under vintern kommer både influensa och covid-19 att cirkulera. Det är samma riskgrupper som riskerar att bli mer svårt sjuka i covid-19 som influensa. Vi ska vaccinera mot det vi kan för att skydda riskgrupper, men också för att sjukvården ska ha bättre möjligheter att klara en ökad belastning, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

– Personer som ingår i riskgrupper, de som är 65 år eller äldre, gravida eller har en kronisk sjukdom vaccinerar sig först. Vi vill också prioritera dem som bor ihop med en person med nedsatt immunförsvar och personer som jobbar inom vård och omsorg. Övriga grupper är välkomna att vaccinera sig från och med den 1 december, säger Gunlög Rasmussen.

Vaccinationen mot influensa är gratis för riskgrupper men övriga personer betalar 180 kronor.

På grund av risken för smittspridning blir det i år ingen drop in-mottagning på länets vårdcentraler eller vaccinationsmottagningar. I stället får man boka en tid via en e-tjänst på 1177.se. Det går det också bra att ringa till vårdcentralen.

-För att ha ett skydd mot influensan måste man vaccinera sig inför varje säsong, betonar Gunlög Rasmussen. Skyddet räcker ungefär ett halvår. Viruset ändrar också lite på sig mellan varje säsong. Vaccinering ger inte ett 100-procentigt skydd. Men de som insjuknar trots vaccinering har en minskad risk att bli svårt sjuka och att drabbas av komplikationer.