3 600 solpaneler på Lidls centrallager i Örebro – “ett helt klimatneutralt byggande”

I juni i år öppnade Lidl Sverige världens första klimatneutrala livsmedelsbutik. Som ett led i att balansera klimatpåverkan i projektet har nu en 6000 kvm stor solcellsansläggning installerats på Lidls nya centrallager i Örebro, som öppnade i december 2019. Anläggningen beräknas producera hela 838,1 MWh per år.

Centrallagret i Örebro är Lidls mest moderna och har kapacitet att serva upp till 100 butiker. Lagret är en viktig del i Lidls infrastruktur och en förutsättning för en fortsatt tillväxt i Sverige.


– Vi tycker det är jättekul att vi har kunnat genomföra denna stora investering på ”hemmaplan”, säger Thomas Brattlöw, Fastighetsdirektör vid Lidl Sverige.

– Detta är ett viktigt steg i vårt arbete att minska våra utsläpp och bidra till branschens omställning mot ett helt klimatneutralt byggande. Där är vi inte idag och då är det viktigt med initiativ som dessa, vi hoppas också att andra blir inspirerade och tar vid, fortsätter Thomas Brattlöw.

På centrallagrets tak finns nu 3 638 solpaneler som har en toppkapacitet på 1000,45 kWp. Solpanelerna har en effektiv yta på 5 954 kvadratmeter och en årlig produktion på 838 100 kWh vilket nästan motsvarar en fullstor fotbollsplan och en genomsnittlig årsförbrukning för hela 34 medelstora villor. Solpanelerna har en beräknad livslängd på 25 år.

Lidl har förutom den planerade solcellsanläggningen i Örebro ytterligare tolv anläggningar i drift samt fyra som är planerade att tas i drift under de kommande månaderna.

källa/ foto: Lidl