Här är vinnarna av länsstyrelsens energipris

Grattis säger vi till Lindesbergsbostäder, Melins fastighetsförvaltning och Maxi Ica stormarknad Kumla – alla vinnare av Örebro läns energi- och klimatpris. Priset delades ut av landshövding Maria Larsson och regionråd Torbjörn Ahlin på Handelskammarens digitala Promotionmorgon den 30 oktober.
Priset delas ut i två kategorier: årets föredöme/inspiratör inom offentlig sektor samt näringsliv eller ideell sektor. Energi- och klimatpriset har delats ut sedan 2011 och är en del av det regionala arbetet med energiomställningen och minskad klimatpåverkan. Bakom priset står Länsstyrelsen i Örebro län och Region Örebro län. Vinnarna utses av Region Örebro läns samhällsbyggnadsnämnd.Juryns motiveringar till vinnarnaÅrets föredöme och inspiratör inom näringsliv eller ideell sektor.

Melins fastighetsförvaltning AB har tillsammans med Maxi Ica stormarknad Kumla visat prov på ett bra systemtänk kring energi- och klimatfrågor. De har tillsammans gjort det möjligt att värme från livsmedelsbutikens kylanläggning kan återvinnas som varmvatten i hyreslägenheter. Tack vare lösningen tas 200 000 kWh värme till vara varje år och förser 90 av 117 lägenheter med varmvatten. Melins fastighetsförvaltning och Maxi Ica stormarknad Kumla visar att vi i samarbete kan göra mer för en hållbar värld.Årets föredöme och inspiratör inom offentlig sektor.

Lindesbergsbostäder AB har under 2019 färdigställt flera träbyggnationer i olika stilar. Att bygga i trä är verkligen i tiden men är långt ifrån ett självklart val i svenska kommuner. Trä är ett förnybart byggnadsmaterial och att bygga trähus innebär lägre koldioxidutsläpp än traditionellt byggande. Med detta val av material har Lindesbergsbostäder bland annat visat att träbyggnader kan se ut på olika sätt för att passa in i olika stadsmiljöer och att valet av material ger flera klimatvinster.

källa/ foto: Länsstyrelsen Örebro län