Ökad brist på organ under pandemin – så ska fler bli donatorer

Corona-pandemin gör att bristen på vävnad för transplantation är större än vanligt. ”Det är problematiskt för oss och för dem som ska bli transplanterade”, säger Lisa Dahlström, regionsamordnare för Hornhinnebanken på USÖ. Under Donationsveckan nästa vecka hoppas hon att fler ska få upp ögonen för vikten av att registrera sig som donator.

Åtta av tio svenskar är positiva till organ- och vävnadsdonation. Det visar en undersökning som Socialstyrelsen har gjort, men trots det kan många donationer inte genomföras. Anledningen är att varken sjukvården eller de anhöriga vet vad den avlidne har för inställning till donation.

– Det viktigaste är att du pratar om din inställning till donation med dina närstående. Då vet de vad de ska svara när de får frågan om donation, säger Lisa Dahlström, regionsamordnare för Hornhinnebanken på Universitetssjukhuset Örebro.

– Vi påverkas av pandemin. Det är bara en bråkdel av donatorerna som går att använda. De som avlidit med övre luftvägssymtom och andra covid-relaterade symtom är inte medicinskt lämpliga som donatorer. Det är problematiskt för oss och för dem som ska få transplantation av vävnad, säger Lisa Dahlström.