Lyckad skattjakt vid Hassle nära Glanshammar – hittade föremål från 450 e. Kr

I oktober genomförde Örebro läns museum publik arkeologi i samarbete med Sveriges metallsökarförening och Föreningen Glanshammars sockenmagasin. Arkeolog Dr Martin Rundkvist som ledde arrangemanget berättar: 

“Helgen vid Hassle i Glanshammar blev en stor succé på alla vis. 25 detektorister från Sveriges Metallsökarförening gjorde en frivillig insats på sammanlagt över fem personveckors heltidsarbete. De tog fram omkring 45 föremål från tiden 450-1600 e.Kr. De flesta av fynden är dräktdetaljer som tappats av invånarna på en stor bondgård som legat på dagens åker mellan 450 och 900 e.Kr. Några ovanligt påkostade ting från cirka år 500 talar för att Hassle-familjen var särskilt mäktig och förmögen vid denna tid”.

källa/ foto: Örebro läns museum/ Michael Lander