Palestinsk regissör på Örebro Teater – “Ravinen är ett romantiskt drama”

Ravinen är ett romantiskt drama och en moralfilosofisk thriller, skriven och regisserad av den palestinske stjärnregissören Amir Nizar Zuabi. För första gången spelas han nu i Sverige och på scenen ser vi bland andra Lisa Werlinder och Othman Othman. Föreställningen är en samproduktion mellan Örebro Teater och Riksteatern. Premiär i Örebro 28 november.

Djupt inne i en skog nånstans i Europa lägger en grupp arbetare, immigranter från hela världen, en optisk fiber genom en djup ravin. Jobbet är farligt, vädret är hårt och spänningar börjar byggas upp mellan arbetarna och deras till synes välmenande chef.

När chefens framgångsrika fru kommer på besök uppstår något mycket farligt. En livsfarlig romantik och ett brinnande maktspel sätts igång. Känslor och lojaliteter hamnar i konflikt och skapar en spiral av händelser som inte går att stoppa. Allt står på spel. Och alla har allt att förlora.

– I Ravinen är karaktärerna verkligen individer, det finns inga arketyper, alla har flera lager. Vi som möter dem kan identifiera oss med dem; de är precis lika komplicerade som vi, lika klumpiga och besvärliga, lika mänskliga. Jag hoppas att när man har sett pjäsen så ser man andra människor på ett annat sätt. Någon som man vanligtvis skulle gått förbi utan att lägga märka till kanske man kan få syn på och tänka att det också är en komplicerad människa, med starka känslor och med djup, säger Amir Nizar Zuabi.

källa/ foto: Örebro Teater/ Mats Bäcker