Byggnadsvård, eldsjäl och spa – de prisas för sitt engagemang på landsbygden

Under hösten har medborgare kunnat nominera till Örebro kommuns landsbygdspris och nu är vinnarna utsedda. Priserna delades ut onsdagen den 11 november i två kategorier: Stora landsbygdspriset och Unga landsbygdspriset samt ett hedersomnämnande.

Örebro kommuns stora landsbygdspriset 2020
Vinnare: BlåBergens Spa-Bryggeri-Event.

Motivering: 
– BlåBergens Spa-Bryggeri-Event har sedan starten av BlåBergens lilla spa 2004, kontinuerligt och på ett innovativt sätt utökat sin verksamhet. Detta genom att successivt investera i och nyttja fler delar av sin gård med den omgivande naturen. Hållbarhet och återbruk kännetecknar verksamheten. Arbetstillfällen har skapats i bygden och kundunderlaget för den lokala lanthandeln har ökat.

BlåBergens Spa-Bryggeri-Event har, trots pandemin, startat nya verksamheter inom företaget med lyckat resultat.

Företaget, med dess ägare beskrivs på detta sätt: Genom sin småskalighet, närhet till naturen, trevliga bemötande och personliga service har Annika och Robert genom idogt arbete byggt ett småskaligt och innovativt företag med ett koncept som passar nutidens människor som söker rekreation och avkoppling.

Örebro kommuns unga landsbygdspriset för framgångsrikt företagande 2020
Vinnare: Kajsa Moberg, Kavat snickerier AB.

Motivering: 
– Företaget startade 2010. Visionen var då att tillverka gustavianska möbler. I dag har verksamheten inriktat sig mer mot byggnadsvård där man till största del håller på med nytillverkning av fönster och dörrar, allt i massivt trä och med gamla sammansättningar. Sedan några år tillbaka finns snickeriet i ett gammalt sädesmagasin som inretts till verkstad i Fiskinge. Snickeriet har två anställda förutom ägarna. Inom Kavat snickerier bedrivs också verksamhet med flyttning och renovering av gamla timmerhus.

Intresset för byggnadsvård är stort idag och företagets medvetna fokus på kvalitet och service gör att man ibland måste välja att tacka nej till uppdrag. Detta visar att det finns en stor möjlighet att utveckla verksamheten framåt.

Paret bakom företaget, Kajsa Moberg och Martin Nilsson, beskrivs som engagerade, företagsamma människor som vill bo och verka på landsbygden.

Örebro kommuns hedersomnämnande 2020
Vinnare: Bengt Bronner.

Motivering:
– Bengt Bronner är djupt engagerad i sin bygds utveckling. Han är engagerad i Samverkarna i Östernärke där han driver företags- och föreningsfrågor med ett starkt engagemang för en levande landsbygd. Bengt är en drivande kraft i många utvecklingsfrågor i både yrkeslivet och på sin fritid.

Bengt beskrivs som en person som är öppen för idéer och som med glädje och engagemang lägger ned mycket även av sin lediga tid på utvecklingen i Östernärke.

,