Kyrkan sänder digitala adventsgudstjänster – “med vacker musik, en hoppfull betraktelse”

Varje söndag i advent bjuder Svenska kyrkan i Örebro in till digital gudstjänst, i en ny kyrka varje gång. – Det finns en stor längtan efter kyrkan i advent och vi måste möta den, säger kyrkoherde Ewa Selin.

Advent och jul är högsäsong för kyrkorna i Örebro pastorat. 2019 kom 1 790 gudstjänstbesökare till någon av Örebro pastorats kyrkor i samband med första advent. På julafton var det 2 031 besökare, meddelar kyrkan.

– Under pandemin har vi ställt om och förändrat våra verksamheter flera gånger om. När förslaget om åtta personers-regeln presenterades, kom vi snabbt fram till att vi i Örebro pastorat måste göra något rejält och tillsammans, säger Ewa Selin.

– Adventstiden är så full av hopp, något som vi vet att många människor behöver extra just nu – vi kan helt enkelt inte ta ifrån människor möjligheten att fira advent och jul i kyrkan. Men vi kan självklart heller inte nonchalera det allvarliga läge som Örebro och övriga Sverige befinner sig i. Därför kommer vi att sända en digital gudstjänst alla söndagar i advent, från en ny kyrka varje gång.

Totalt handlar det om fem gudstjänster – fyra adventsgudstjänster och en julbön på julafton – som de åtta församlingarna i Örebro pastorat tar fram tillsammans. Gudstjänsterna filmas av Beckmann & Co och är anpassade efter ett digitalt format och därmed kortare än en vanlig söndagsgudstjänst.

– Vi har med vacker musik, en hoppfull betraktelse, vi ber Herrens bön tillsammans och allt avslutas med välsignelsen.

Den digitala gudstjänsten söndagen den 29 november (första advent) kommer från S:t Nicolai kyrka och sänds klockan 10 via webb och sociala medier. Medverkar gör församlingsherde Anders Lennartsson, kyrkoherde Ewa Selin, kyrkomusiker Karl Magnus Jansson och sopransolisten Anna Wikblom. 

Därefter följer Mosjö kyrka andra advent, S:t Mikaels kyrka tredje advent, Längbro kyrka fjärde advent och på julafton blir det digital julbön från Olaus Petri kyrka.

källa/ foto: Svenska kyrkan, Örebro