Så mycket pengar får ÖSK när spelarna själva väljer

Huvudsponsorn Unibet delar nu ut 20 miljoner kronor till klubbarna i Allsvenskan Herr och Superettan via initiativet Hemmaklubben. Det är fotbollssupportrarna själva som avgjort hur pengarna ska fördelas, genom att välja hemmaklubb mellan 1 januari – 9 november 2020. Den klubb som placerade sig överst i Hemmaklubbens sluttabell var AIK, som inkasserar två miljoner kronor. ÖSK får 650 000 kronor.

Den 1 januari 2020 blev Unibet ny huvudsponsor till Allsvenskan och Superettan. Som partner till Svensk Elitfotboll arbetar Unibet aktivt för en positiv utveckling av fotbollen och supporterupplevelsen, med satsningar på akademiverksamhet, samhällsprojekt, spelansvar samt att motverka matchfixning.

En nyhet är initiativet Hemmaklubben, där supportrarna kan påverka hur stor del av 20 miljoner kronor som tillfaller deras klubb i slutet av varje säsong. Detta bygger på att klubbarnas supportrar, på Unibets hemsida, väljer sin favoritklubb bland lagen i Allsvenskan och Superettan. Efter att tiotusentals supportrar har sagt sitt, kan Unibet nu avslöja hur miljonerna ska fördelas.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla supportrar som har stöttat sin Hemmaklubb.Svensk fotboll är ingenting utan sina fans. Det kan inte ens detta annorlunda, och för många tuffa, år ändra på. Vi tror att känslan av att kunna bidra till laget i ens hjärta är en väldigt stark drivkraft för en supporter, och vi vill att Hemmaklubben ska förstärka den känslan, säger Anders Falk, Strategic Sponsorship Manager på Unibet

Även om det är supportrarna som styr fördelningen så blir inget lag utan klirr i kassan. Hemmaklubben bygger på en fördelningsmodell i fallande ordning, där den högst placerade klubben får 2 miljoner kronor, och den lägst placerade får 200 000 kr. Klubbarna har gemensamt beslutat att pengarna kommer att användas till projekt relaterade till talangutveckling.

Huvudstadslagen i topp

AIK står som segrare i Hemmaklubbens tabell för 2020. De kan därmed tacka sitt supporterstöd för att ha ordnat maximala 2 miljoner kronor till klubben ur den sammanlagda potten. Närmast bakom i tabellen hamnade stockholmsrivalerna Hammarby och Djurgården, som därmed får 1,7 respektive 1,4 miljoner kronor.

– Det här bidraget är välkommet och kommer göra extra stor skillnad för oss det här pandemiåret. Pengarna ska gå till att utveckla klubbens talangverksamhet och på sikt göra oss ännu mer slagkraftiga sportsligt. Jag är full av beundran inför våra supportrar och den kraft som finns hos alla som följer AIK. Det är dem vi ska tacka för den här placeringen i Hemmaklubben och de pengar vi får, säger Björn Wesström, klubbchef AIK.

Succén fortsätter för Degerfors

Degerfors IF är inte bara ett av Superettans stora utropstecken denna säsong. Värmlänningarna utmärker sig även i Hemmaklubben, då supportrarna ordnade en åttondeplats, före ett tiotal av de allsvenska klubbarna.

– Vi är tacksamma för det stora engagemang som finns runt Degerfors IF. Även fast vi inte fått ta emot publik på Stora Valla så har våra supportrar varit avgörande för oss den här säsongen. Den stöttning vi fått i samband med Hemmaklubben betyder massor för oss, tack alla. Och stort tack till Unibet, säger Suzanne Hellström, klubbchef Degerfors IF.

Gais och Öis skuggar storebror i Göteborg

Två andra lag från Superettan som slutar på topp-10 i Hemmaklubbens tabell är Gais och Örgryte. Grönsvarta Gais hade endast de tre storklubbarna från Stockholm, svenska mästarna Malmö FF samt IFK Göteborg före sig. Detta ger 900 000 kr till Gais, samtidigt som Öis kan glädjas åt 700 000 kr, tack vare insatsen från supportrarna.

källa: Unibet