Örebroforskare tar fram en robot som dödar covid-virus

Forskare vid Örebro universitet utvecklar en robot som tar död på covid-19 och andra virus med hjälp av UVC-strålning. – Målet är att vem som helst ska kunna bygga en robot, och sedan använda den mjukvara vi utvecklat, säger forskaren Andrey Kiselev.

Städroboten har tagits fram genom ett AI.MEE-projekt som drivs av Alfred Nobel Science Park i samarbete med Örebro universitet och Region Örebro län med finansiering från Europeiska regionala utvecklingsfonden. 

Forskarna André Potenza och Andrey Kiselev vid AASS (Centrum för tillämpade autonoma system) utvecklar roboten tillsammans. Målet är att erbjuda ett robotsystem med öppen källkod som är enkelt att bygga. De flesta komponenter går att köpa i en teknikbutik, andra är specialgjorda i en 3D-skrivare med miljövänliga material.

Städroboten är en så kallad telepresence-robot, som är uppkopplad på ett trådlöst nätverk och går att fjärrstyra via dator eller mobiltelefon. Den är tänkt att användas på sjukhus och i andra miljöer som behöver desinficeras. Med hjälp av UVC-ljus tar roboten död på virus, bakterier och andra mikroorganismer som kan orsaka sjukdomar.

– Eftersom UVC-ljus är skadligt för alla organismer – även människor – är det en fördel att kunna använda en robot som inte kräver fysisk närvaro av människor i desinficeringsprocessen, säger André Potenza.

,