Lika fördelning i stöd till elitklubbar – en halv miljon var

Vid ett styrelsemöte med Örebroporten förra veckan beslutades om hyresrabatter för elitlagen ÖSK, Örebro hockey och KIF Örebro, för att underlätta situationen under Corona-pandemin. Aktörer inom kultur och idrott har drabbats särskilt hårt under krisen, med kraftigt reducerade intäkter. I förslaget fanns en fördelning som kompenserade ÖSK och ÖKH mycket mer än damlaget KIF Örebro. Något som Vänsterpartiets ledamot Helen Engholm ifrågasatte. Nu får klubbarna en halv miljon kronor var i hyresrabatt.

-Ja, jag blev förvånad att man inte automatiskt gynnade lagen lika. De har ju drabbats lika hårt under pandemin och de är lag på samma sportsliga nivå. KIF kämpar också hårt med sin ekonomi och de förtjänar en rättvis hantering av oss som hyresvärd, säger Helen Engholm, vänsterpartist och ledamot i Örebroporten.

Efter en diskussion var alla i styrelsen överens om att hyresrabatten istället skulle fördelas mer rättvist, med samma stöd till de tre klubbarna.

-Vi var överens! Och det känns väldigt bra. Kul också att man kan bli lyssnad på trots att man är i opposition. När vi väl diskuterade blev det väldigt tydligt för alla att det inte fanns någon anledning att fördela stödet olika. Vi har blivit mer medvetna nu år 2020 och det är väldigt positivt, fortsätter Helen.

Kommunens stöd till föreningslivet och idrotten har länge fördelats orättvist mellan tjejer och killar, något som Vänsterpartiet ofta påpekat. Det kan handla om tillgången på halltider, men också hur verksamhetsbidrag och andra stöd fördelas.

-Det här beslutet är jättebra. Alla kommunens verksamheter och bolag måste bli bättre på de här frågorna. Det måste sitta i ryggraden när man planerar. Alla Örebroare ska kunna hålla på med sin verksamhet oavsett kön eller bakgrund och då måste verksamheterna hänga med, säger Martha Wicklund, kommunalråd för Vänsterpartiet i Örebro kommun.

källa: Vänsterpartiet/klubbmärke KIF Örebro

,