ICA Maxi vid universitetet får pantpris

När Pantamera delar ut pris till Årets Pantbutiker för andra året i rad tar Maxi ICA Stormarknad Universitetethem utmärkelsen ”Årets mest maxade pantbutik”. Sammanlagt nominerade konsumenterna över 270 butiker i hela landet till tävlingen, vilket visar på hur viktigt pantutrymmet är i en butik.

– Butikerna är oerhört viktiga kuggar i pantsystemet, närmare 95 procent av alla pantade förpackningar kommer in den vägen. Att deras kunder, våra pantare, visar ett sådant engagemang för sina butiker och deras pantutrymmen visar verkligen på vilken betydelsefull roll de har, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera/Returpack.

Så här lyder motiveringen:

Maxi ICA Stormarknad Universitetet uppskattas för den insats man gjort för pantningen och pantningsgraden i och med en investering i nya pantmaskinerna. Maskinerna är enkla att använda, man kan hälla i panten säckvis och behöver inte panta förpackningarna en efter en. Bästa och snabbaste maskinerna i stan tycker kunderna. Med denna investering har butiken haft en ökning av pantning med närmare 100%.

När Pantamera sammanställde sin pantstatiskt för första delen av 2020 visade det sig att pantningen i Örebro har ökat med drygt 5 procent jämfört med samma period förra året. Under första halvåret pantades över 32 miljonerförpackningar i länet. En trolig förklaring till det ändrade pantningsmönstret är coronapandemin.

– Nu när pantningen ökar under pandemin får butikerna axla en ännu större roll i pantsystemet. Vi är tacksamma över det stora engagemanget hos butikerna och att man klarar det ökade trycket så galant, säger Lil Berger, projektledare på Pantamera/Returpack.

Tävlingen ”Årets Pantbutik” initierades förra året för att uppmärksamma det viktiga arbete som handlarna lägger ner för att skapa en trevlig miljö i sina pantutrymmen. Det är framföra allt kunderna som har nominerat sina favoritbutiker. En jury med representanter från Pantamera och kommunikationsbyrån Lundberg & Co har sedan valt ut vinnarna bland alla nominerade. Sammanlagt kom 272 nomineringar in och av dem utsågs fem butiker i fem olika kategorier; Årets smartaste, Årets mest personliga, Årets mest maxade, Årets peppigaste och Årets flitigaste. Butikerna vinner 15 000 kr var att använda till välgörenhet, hylla sin personal och kunder eller utveckla sitt pantutrymme.

– Intresset för tävlingen har varit stort bland konsumenterna. Över 270 nomineringar kom in och vi kan glatt presentera fem värdiga vinnare, säger Lil Berger. 

foto: Pantamera/ logotype